maandag 3 november 2008

Hulpverlener Dany Egreteau uit Frankrijk ontvoerd in Kabul

Onbekende gewapende mannen hebben maandag in de Afghaanse hoofdstad Kabul een Franse hulpverlener ontvoerd. Een Afghaanse man die de ontvoering probeerde te voorkomen werd doodgeschoten.

De Afghaanse autoriteiten maakten bekend dat drie gewapende mannen het hadden gemunt op twee Fransen. Een van de Fransen wist te ontkomen, de ander werd gedwongen om in een auto te stappen en weggevoerd.

De twee Fransen reden in het westelijke deel van de hoofdstad toen bandieten in een Toyota tot de aanval overgingen. Ze reden de wagen van de Fransen klem in het stadsdeel Baharistan.

Getuigen verklaarden dat een Afghaanse man probeerde in te grijpen en neergeschoten werd. Het gaat om de 26-jarige Malik. Dit slachtoffer zou een chauffeur zijn geweest van de Afghaanse provinciale geheime dienst.

Volgens zijn oom greep hij het wapen van een van de ontvoerders. De andere schoot hem toen met vijf kogels dood. Op dat moment wist een van de buitenlanders weg te komen. De ander werd hevig geschopt en in een wagen gestopt.

“Een van de buitenlanders viel op de grond en de ander wist weg te rennen,” zo vertelde een getuige aan het persbureau AFP. “De ontvoerders gingen op de man die op de grond lag af.”

“Een man stopte zijn wagen en probeerde het schietwapen af te pakken van een van de ontvoerders. De tweede ontvoerder opende het vuur en schoot de kerel die probeerde te helpen dood. De twee dwongen de buitenlander in de wachtende auto en verdwenen.”

De gegijzelde is de de 32-jarige Dany Egreteau. Hij is een onderwijskundige en kwam een week geleden in Afghanistan aan. Hij zat in en auto met een Fransman die werkt voor de hulporganisatie Afrane.

Dany Egreteau zou nog geprobeerd hebben om te voet weg te komen. Zijn collega wist te ontsnappen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kidnapping bevestigd. Franse functionarissen in de Afghaanse hoofdstad zijn in paraatheid gebracht om alles in het werk te stellen de gijzelaar vrij te krijgen.

Toename geweld in Kabul
Nog geen tien dagen geleden werden een Brit en een Zuid-Afrikaans doodgeschoten in Kabul. Dit waren de directeur en een manager van de Afghaanse vestiging van DHL in Afghanistan. De Taliban hebben ontkend achter deze aanslag te schuilen.

Precies twee weken terug werd hulpverleenster Gayle Williams van de organisatie SERVE Afghanistan gedood. Ze had de gedeelde Brits-Zuid-Afrikaanse nationaliteit. De Taliban eisten deze aanslag op. Het motief voor de moord was dat ze het christendom in het land predikte.

Volgens correspondenten zal de ontvoering de ongerustheid onder de talrijke buitenlanders die in Kabul verblijven nog verder opvoeren. Tot voor kort was het in Kabul nog betrekkelijk rustig voor buitenlanders.

Afghanistan wordt geteisterd door een toename van gewelddadigheden. Criminele groeperingen hebben het gemunt op buitenlanders om hoge bedragen aan losgeld voor ze te vragen. Dit kan wel om 5 miljoen dollar gaan.

Wanneer Taliban achter ontvoeringen in Afghanistan zitten dan willen ze vaak eisen stellen aan regeringen die troepen in het land hebben of gevangen medestanders vrij zien te krijgen door ze te ruilen tegen een gijzelaar.

Zie ook
Moord op DHL-personeel in Kabul nu “terroristische daad”, drugs in het spel?
VN veroordelen moord op hulpverleenster in Afghanistan