dinsdag 1 juli 2008

Constructiewerker uit China ontvoerd in Afghanistan

Ten zuidwesten van Kabul is dinsdag een wegwerker uit China ontvoerd. De man werd samen met zijn chauffeur in het district Jalrez door gewapende mannen in gijzeling genomen. De chauffeur is inmiddels vrijgelaten.

Dat heeft de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Maidan Wardak aan het persbureau Reuters verteld.

De afgelopen jaren zijn er tientallen mensen in Afghanistan ontvoerd. Een aantal daarvan werd om het leven gebracht, anderen werden na onderhandeling weer vrijgelaten.

Vorig jaar was de gijzeling van 23 hulpverleners uit Zuid-Korea in de provincie Ghazni ten zuiden van Wardak wekenlang wereldnieuws. 2 Koreanen werden door hun gijzelnemers vermoord, de anderen kwamen na wekenlang onderhandelen vrij.

Twee ingenieurs uit Duitsland werden vorig jaar gegijzeld in Wardak. Een van de mannen werd doodgeschoten, de ander kwam na meer dan een maand gevangenschap vrij nadat Taliban waren vrijgelaten die waren opgepakt nadat de ontvoering was begonnen.

Vorige maand werd een Fransman en twee Afghanen vrijgelaten die eind mei samen ten noordoosten van Kandahar werden ontvoerd.

Volgens waarnemers kunnen ontvoeringen het werk zijn van de Taliban, van criminelen die losgeld willen, of zelfs van bendes die gijzelaars door willen verkopen.