vrijdag 18 juli 2008

Tweetal hulpverleners uit Frankrijk ontvoerd in Afghanistan

Er zijn twee Franse hulpverleners ontvoerd in de provincie Day Kundi in het centrale deel van Afghanistan. Het zijn medewerkers van de hulporganisatie “Actie Tegen Honger”.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ontvoering bevestigd. Het duo werd gekidnapt uit het huis waar ze aan het overnachten waren in de provinciehoofdstad Nili. De bewakers waren overmeesterd.

De medewerkers van Action Contre la Faim (ACF) werden afgevoerd in voertuigen. Frankrijk heeft een crisisteam opgericht.

De hulporganisatie heeft de acties in Afghanistan opgeschort. ACF verleent met ruim 250 buitenlandse en plaatselijke hulpverleners ondersteuning aan Afghaanse gemeenschappen die acuut gevaar lopen op ondervoeding.

ACF werd in 1979 opgericht om specifiek Afghaanse vluchtelingen te helpen. In 1995 startte de NGO de eerste hulpcampagnes in het land. Het is vandaag de dag een toonaangevende hulpverlener in Afghanistan.

De provincie Day Kundi ligt ten noorden van Uruzgan en is een ontzettend arme provincie. De overheid zou er weinig in de melk te brokkelen hebben. De regio hoort tot het ISAF-operatiegebied van de provincie Uruzgan.

De bewoners van het gebied zijn sterk afhankelijk van hulpverlening, zoals voedselhulp. In het verleden werden al konvooien voor Day Kundi overvallen, of moesten terugkeren vanwege de slechte veiligheidssituatie.

Motieven van gijzelnemers kunnen het verkrijgen van losgeld zijn, de vrijlating van gevangenen, of ze willen landen onder druk zetten om troepen terug te trekken uit Afghanistan.

Onlangs toonden de Taliban zich zwaar verbolgen omdat Frankrijk besloot extra soldaten te leveren voor de ISAF-veiligheidsmacht. De opstandelingen beweerden dat was afgesproken dat Parijs dit na zou laten.

In mei waren twee Fransen in Afghanistan ontvoerd die werden vrijgelaten. Regeringen zijn terughoudend om informatie te verstrekken over de voorwaarden van dit soort transacties.

Zie ook
Voedseltransport WFP naar Daikundi in Afghanistan overvallen
Voedselhulp bereikt Daykundi niet door onveilige situatie