zaterdag 2 augustus 2008

Ontvoerde hulpverleners uit Frankrijk weer vrij in Afghanistan

Twee medewerkers van de hulporganisatie Action Contre la Faim (ACF) zijn weer vrijgelaten in Afghanistan. Dat heeft hun organisatie zaterdag bekendgemaakt. Het tweetal maakt het goed en zal zo snel mogelijk terugkeren naar Frankrijk.

Ze werden op 18 juli ontvoerd uit een woning in Nili, de provinciehoofdstad van Day Kundi, in het centrale deel van Afghanistan, waar ze lagen te slapen. Hun bewakers waren overmeesterd.

ACF gaf geen bijzonderheden over de vrijlating. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft wel zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai bedankt voor zijn persoonlijke inmenging waardoor de gijzeling betrekkelijk snel kon worden beƫindigd.

Actie Tegen Honger toonde zich opgelucht over de vrijlating en bedankt de Franse en de Afghaanse overheid voor de goede afloop van het gijzelingsdrama.

De plaatselijke autoriteiten zeiden indertijd dat ze waren ontvoerd door “vijanden van de regering van Afghanistan”.

Volgens hulporganisaties wordt Afghanistan steeds gevaarlijker voor hulpverleners. Wanneer het om gijzelingen gaat kan het de gijzelnemers bijvoorbeeld te doen zijn om losgeld, het vrij krijgen van gevangenen of het stellen van eisen aan een land dat troepen in Afghanistan heeft.

Zie ook
Tweetal hulpverleners uit Frankrijk ontvoerd in Afghanistan