zaterdag 27 september 2008

Resterende ontvoerde arbeiders Farah vrij in Afghanistan

De overige bouwvakkers die door de Taliban werden ontvoerd in het westen van Afghanistan zijn zaterdag vrijgelaten. Dat heeft de overheid in de provincie Farah waar ze werden vastgehouden gemeld.

Het ging om nog 30 gijzelaars van een groep van ongeveer 150 mensen die in drie bussen op reis waren en die afgelopen zondag in gijzeling werden genomen. Vrijdag werden al 118 mensen in vrijheid gesteld.

De plaatsvervangend gouverneur van Farah, Mohammed Rasouli, maakte bekend dat stamoudsten bij de onderhandelingen hadden geholpen en dat er geen losgeld was betaald voor de gijzelaars.

De Taliban vertelden dat ze over informatie beschikten dat de arbeiders eigenlijk voor het Afghaanse leger wilden gaan werken en training kregen op de basis. Ouderen en de overheid benadrukten tegenover de militanten dat het om eenvoudige arbeiders ging.

De gegijzelde mannen werden niet gelijktijdig vrijgelaten omdat ze vast werden gehouden in 6 verschillende groepen die geleid worden door evenzoveel verschillende facties.

De Taliban lieten weten dat de ontvoering van de arbeiders een waarschuwing was om niet voor het Afghaanse leger of de buitenlandse troepen te gaan werken. De 150 bouwen aan een militaire basis in Farah.

Afghanistan wordt regelmatig opgeschrikt door gijzelingsdrama’s. De Taliban kunnen mensen ontvoeren om eisen te stellen aan de regering, bijvoorbeeld om gevangenen vrij te laten, of in het geval van de gijzeling van buitenlanders de betreffende landen van herkomst vragen hun troepen terug te trekken uit het land.

Daarnaast zijn er volgens verslaggevers criminele bendes actief die mensen ontvoeren om losgeld in ontvangst te nemen, of om gijzelaars door te verkopen aan andere groeperingen.

Zie ook
Deel ontvoerde bouwvakkers vrij in Farah